Flera historier bland tarotkorten

En tarot lek består av 78 kort, det vet du förmodligen redan. Men vet du att det är flera olika historier/ berättelser i den. En klassisk saga innehåller ju både en tapper riddare och en vacker prinsessa. I tarotleken hittar du fyra prinsessor och fyra riddare som alla har en Saga att berätta.

Men så finns det ju en svit till i tarotleken, den som kallas den stora Arkanan. Arkana betyder hemlighet och vad är ett bättre innehåll i en mystisk saga än en hemlighet? Vems hemlighet är det och varför är det en hemlighet? Ta gärna fram dina tarotkort och fundera över det. Jag tänker inte avslöja hemligheten här idag. Det kanske kommer i ett annat inlägg en annan dag.

De fyra prinsessorna ger alltså upphov till vars en saga och den stora hemligheten kompletterar med ännu en. Det blir alltså fem berättelser/historier/sagor.

Ett jättebra sätt att lära sig tarot är att berätta sagan om någon av prinsessorna. Börja med att plocka fram henne och alla de andra korten i samma svit. Ta till exempel fram prinsessan av mynt och alla de andra myntkorten och lägg dem i en rad efter varandra. Börja med första kortet och avsluta med det tionde längst till höger. Ovanför de tio korten kan man lägga de fyra “klädda” korten, prinsessan, riddaren, kungen och drottningen. Vad händer på korten? Finns det någon röd tråd?

Om vi tar mynten som exempel, så finns det ju mynt på alla korten. Finns det något mer på alla korten i myntserien? Vad är mynt för något? Pengar och rikedom? Är det bara pengar? Kan mynt symbolisera något annat. Kan man vara rik på vänner? På kunskap? Vad är det som gör att du känner dig rik? Om du tänker på någon som är rik, hur är den personen? Som farbror Joakim i Kalle Anka berättelserna, snål? Är det ordning eller oordning? Titta på dina kort, vad ser du?

I en av mina kortlekar är det ett par som håller på att göra i ordning en trädgård genom hela myntserien. På första kortet är det inte så mycket till trädgård, men efterhand som man kommer upp till de högre siffrorna så blir trädgården finare och finare.

Personligen tänker jag mig kungen i mynt som en väldigt ordningsam och välbärgad man. Han har bra ordning på allt. På åkrarna växer grödorna i fina rader och han har noga planerat hur han ska göra för att få så stor avkastning som möjligt. Hans fru drottningen är en vacker kvinna som är mycket noga med detaljerna. Paret mynt är helt enkelt väldigt noga med det mesta eftersom de vet att om man är rädd om saker och ting så varar de längre och det gör att utgifterna minskar.

Men mynten handlar inte bara om att spara och om att vara snål. Titta på ditt femte kort. I de flesta tarot lekar så ser det inte så roligt ut. Många gånger visar det på fattigdom och sjukdom. Hur kunde det bli så? Finns det någon förklaring till det i det fjärde kortet? Vad händer med de fattiga i nästa kort?

I många kortlekar så visar det sjätte kortet på någon som ger några mynt till andra som ser fattigare ut. Är det de sjuka och fattiga från det femte kortet som får några mynt i det här kortet eller är de de som ger bort mynten? Vad händer sedan? Vad gör de med mynten som de får? Vem är det som sitter och arbetar i det åttonde kortet? Är det de fattiga från det femte kortet som återfinns på det åttonde kortet? Har någon av dem fått ett arbete? Vad är det för typ av arbete?

Märker du att den här berättelsen kan passa in på mångas liv idag. Känner du någon som är som kungen och drottningen på de här myntkorten? Vem?

Om vi tittar på det femte kortet till mångas liv idag, kan det betyda arbetslöshet? Kan det betyda sjukdom? Bara genom att titta på kortet, vad tror du? Om något kort skulle representera arbetslöshet, skulle det kunna vara detta? Ja, bland annat detta. Det finns flera kort som skulle kunna visa på arbetslöshet, men fem i mynt är ett av dem.

Är fem i mynt alltid ett dåligt kort då och betyder det alltid fattigdom? Nej absolut inte. Vad vet du förresten om vad som är bra och dåligt? Om det är så att det är samma person på det åttonde kortet, då har ju personen i fråga fått ett arbete igen. Det är mest troligt ett bättre jobb, ett som passar den här personen bättre, ett som han eller hon trivs bra med, kanske till och med drömjobbet. Följer man sagan vidare till det nionde och tionde kortet så ser det ut att vara ett bra liv, långt från fattigdom och därför var kanske den tillfälliga arbetslösheten en gåva, något som gjorde att livet blev bättre.

Personligen tror jag att det är samma person som senare kommer och räddar prinsessan och vinner både henne och halva kungariket.

Berättelsen i mynt serien visar bara på livets naturliga upp och nedgångar. Korten visar det extrema för att du lättare ska förstå dem, men i ditt liv betyder knappast fem i mynt att du kommer att bli arbetslös och inte på att du kommer att bryta benet och behöva linka fram på kryckor. Kanske du får en förkylning och måste vara hemma några dagar från jobbet vilket kan ge en något mindre månadslön.

Eller så gjorde du bara ett dåligt köp när du var och handlade senast. Ett impulsköp som du ångrar.

Nu har vi uppehållit oss en lång stund vid mynten och den berättelse som utspelar sig där. Men det finns ju flera prinsessor som vill bli räddade av en stilig riddare. Ta gärna fram alla dina kort och lägg ut dem så som beskrivit ovan. Alla sifferkorten i en rad och de klädda korten ovanför och berätta sagorna om de olika prinsessorna.

tolkatarot-stora hemligheten

Sedan har vi sagan om den stora hemligheten. Vad händer i den? När jag brukar berätta den historian, då brukar jag börja med dåren. Vad gör han? Det ser ut som att han är ute på någon form av vandring. Vart ska han vandra och varför ser han inte var han sätter fötterna? Är han ensam på sin vandring? Kommer han att lära sig något, kommer han att träffa på någon? Ser vi honom i något annat kort? Vilket och varför är han där?

Tarot är som en bilderbok fast där texten fallit bort. Det är ditt uppdrag att hitta orden och göra boken komplett. Tror du att det blir samma ord om du skriver boken som om jag skriver den? Blir det samma ord som du eller en nära vän skriver? Jag skulle inte tro det. Vad beror det på och betyder inte korten alltid samma sak?

Njo, korten betyder ungefär samma sak och det kan eventuellt bli liknande ord som kommer att användas, men vi är olika och därför blir berättelsen olika. Därför kan korten betyda lite olika beroende på vem som håller i dem. Det är också därför som du kan bli förvirrad av att läsa det där lilla medföljande häftet som finns med tarotkorten när du köper dem. Det är ju inte din berättelse som finns i häftet och det spelar ingen roll hur många ord du läser om kortet, det är inte dina ord.

Därför rekommenderar jag att lägga boken åt sidan och bara titta på korten. Lär känna dina kort genom att skapa berättelser som dessa jag har beskrivit ovan.

När du lägger ut flera kort, kanske en vanlig läggning med tre kort efter varandra. Då skapas ju en helt ny berättelse. Vad händer om mynt fem kortet hamnar i mitten av dina tre kort. Och om dåren dyker upp, spelar det någon roll om han hamnar till höger eller vänster om femman?

Prova gärna att dra tre olika kort och lägg dem framför dig och berätta sedan historien om dina tre kort. När du är nöjd med din berättelse, byt plats på alla korten och skapa en till historia. Byt plats igen, hur blev det nu? Blir det någon skillnad? Varför blir det skillnad, det är ju samma kort. Om det inte blir någon skillnad, hur kan det komma sig? Spelar det ingen roll om man träffar t.ex. magikern före eller efter att man varit i fem mynt?

Fortsätt att skapa nya och fler berättelser. Lägg ut fem kort. Eller använd bara mynt korten och blanda runt dem. Lägg ut tre av dem. I vilken ordning fick du korten och vad spelar det för roll? Ändras den historia du skapade tidigare med myntkorten? Varför?

Som du ser finns det mängder med historier och berättelser i en tarotlek. Och det finns ju också en som passar för dig. Vilka kort skulle du välja ut för att skapa berättelsen om dig? Hade du valt samma kort för fem år sedan om du haft möjligheten då?

Lek med korten och skapa nya berättelser. Skriv gärna ner dem. Du kanske kan använda dem som godnattsaga för ditt barn. Sagornas saga blir när du blandar alla korten och vänder dem ett efter ett och berättar en saga av hela kortleken. Hur blir den? Går det att göra en saga av hela kortleken?

Leave a Comment